2007.10.24.

Inger PR

Előadáshoz kapcsolódóan | Focus Műhely

A Szegedi Focus Műhely 2002-ben indult útjára Benkő Imola Orsolya, a
társulat jelenlegi művészeti vezetője irányításával. Korábbi előadásaikat – Apatheatrum (készült Esterházy Péter: Búcsúszimfónia c. művéből), Mrozek: Özvegyek,
Érintésvágy, Maga például eljött ide? (készült Nádas Péter: Találkozás c. darabjából), Boguslaw Schaeffer: Kacsa - Szeged mellett nagy sikerrel
mutatták be például a Kecskeméti Katona József Színház Üzemszínházában, a
budapesti Szkéné Színházban, Pécsett, illetve a Művészetek Völgyében is. A
társulat “kutatószínház”, elkötelezetten keresi a színház legkülönbözőbb kifejezési
lehetőségeit és kommunikációs csatornáit. Kutatásuk alapja a
néző, akinek reakcióira, fizikai jelenlétére, értelmezésére, és befogadási
stratégiáira számítanak előadásaik alatt.

Előadásuk a bennünket érő mindennapi ingerek tömegének hatására történő
immunitás társadalmi - a személyt és a közösséget egyaránt érintő -
problémájára hívja fel a figyelmet, és egyben tiltakozik is ellene. Ezért felvállalja a provokáló, idegesítő, nemtetszik, nemértem előadás- címkéket. Így az INGER-kísérletek kalandozás e problémakör mentén a kísérleti színház és a pszichológiai kísérletek határmezsgyéjén.

A közönség speciális helyzetbe kerül, hiszen nem egyszerűen színházi nézőkként, hanem kísérleti alanyokként - 2 különböző kísérleti térben megvalósuló- 3 tematikus kísérletben vesznek részt.
Az első kísérleti tér 1-es kísérlete a mindennapi tapasztalásainkra hatást gyakorló sűrű ingerközeg mechanizmusát vizsgálja.
Az első kísérleti tér 2-es kísérlete részben ingermegvonásos kísérlet, hiszen a résztvevőktől meghatározott időre megvonnak minden ingert, így sötétben töltik a kísérlet ezen szakaszát. Másrészt a 2-es kísérlet az ingermegvonás következtében kialakuló csoportkohézió szintjét és minőségét is vizsgálja.
A második kísérleti térben történik a 3-as számú kísérlet ahol a kísérlet alanyait nem mindennapi, álomszerű, a tudatalattit stimuláló, különleges hangzású és látványú ingerek érik.

Hozzászólások

Hozzászólás